Pe principul: De ce sa fie bine cand poate sa fie rau?
Atunci sa ma faca cineva sa inteleg.
Bataie = s. f. I. 1. Lovitură repetată dată de cineva cuiva cu mâna sau cu un obiect.
Rai = s. n. Loc plin de încântare și de fericire unde, potrivit credințelor religioase, ar ajunge după moarte sufletele celor care respectă preceptele religiei; paradis, eden, cer2 (3). ♦ Fig. Loc din natură deosebit de frumos. ♦ Fig. Loc în care cineva se simte deplin fericit.
Am ales sa redau definitiile din DEX, asta ca sa alung pe cat posibil orice urma de subiectivism din partea-mi.
Reiese clar ca bataia, violenta, agresivitatea, sunt bucati din raiul ala in care majoritatea spera sa ajunga. Acolo unde e numai fericire, liniste, calm, bunatate, iubire. Acolo unde e viata perfecta… Ce fel de oameni cred si viseaza la un loc unde au parte de niste scatoalce dupa ceafa, sau niste palme peste fata, sau niste pumni in gura, in ficat… Unde durerea copiilor este interpretata drept revolta, unde spaima copiilor este interpretata drept rasfat, unde li se aplica imediat corectia de rigoare: intodeauna una dupa fund. Numai ca una dupa fund inseamna doua, trei, cinci, noua, inseamna sa tipi la copil, sa ii intre bine in cap cat de mare greseala este el prin tot ce face. Sa nu cumva sa indrazneasca el a gandi altfel decat tine, tu, cel atotputernic, atotstiutor, parintele lui, cel ce i-a dat pretioasa viata!
Locul unde femeia este desfiintata de cand incepe sa existe:
– Ce, a crescut fata? Da? Bine, hai sa o fluieram pe strada, sa ii punem mana pe sani, pe fund, sa tragem de ea, sa o batem, sa o violam! Ce, ea a vrut-o, nu vezi cum e imbracata? (Ea avand niste pantaloni pe ea si o amarata de bluza de vara, ca e vara si sunt 100 grade!) Apoi sa ne faca niste copii, sa ne spele, sa ne faca de mancare, sa ne faca curat si sa mai taca din gura, ce stie ea…
Locul in care daca esti baiat si nu iti plac masinutele, tractoarele si fotbalul, ai o mare problema. pentru ca ai tai “prieteni”, colegi de gradinita, vecini de bloc, barbatii de maine, vor avea grija sa iti arate cat esti de defect. Iar de metode nu duc lipsa.
Locul in care decat sa te apuce batranetea, mai bine te dai hrana la lupi! Sa te fereasca toti sfintii din rai de o viata lunga si sanatoasa in acel loc! Caci vei fi inconjurat de femeile desfiintate si de masculi castrati (dar mandrii posesori de OO cu totul si cu totul de aur de 24k).
Si iaca de ce nu inteleg eu vorba asta cu bataia care e rupta din Rai. Ce m-ar ingrijora ar fi faptul ca multi romani chiar cred in vorba asta… Asta este raiul lor… Asta este binele la care viseaza. Locul din care se inspira ca sa traiasca “corect” si sa ajunga acolo dupa ce-si vor da duhul. Si isi petrec o viata intreaga asa…..acum, in anii 2000, cand avem toata informatia la dispozitie. Avem telefoane smart. Ca sa cante muzica. Net…avem si d-ala. Si pe telefon, si acasa, si la birou. Ca sa ne jucam Gems sau Angry Birds…pana si pasarile alea sunt agresive… Lasa, sa citeasca altii….
Pentru ca e clar, limpede, simplu, pe intelesul tuturora, redau un articol scris de Dr Gabriel Cicu – Psihiatru si Psihoterapeut Psihanalist, in Revista Psychologies.
- De unde vine impulsul de a agresa, gratuit, pe cineva intr-o situatie cotidiana? Mai ales femeile o “patesc”, la volan, sau in orice alta situatie. O femeie nu trebuie sa fie imbracata provocator neaparat pentru a atrage atentia nedorita a unui tip de barbati, ce e drept, nu foarte educati. Acest lucru nu se intampla, cotidian, in alte parti ale Europei. De ce la noi, insa, da?
Discutia despre agresivitate si mai ales “agresivitatea gratuita”, ceea ce as putea traduce in termeni psihanalitici ca “pulsiunea autonoma de agresiune si distrugere” este o dezbatere care a insotit dezvoltarea psihanalizei inca de la Freud si continua sa o faca. La momentul actual teoria conform careia nu exista o pulsiune de sine statatoare a agresivitatii (care ar deriva din pulsiunea de moarte) este cea care a castigat cei mai multi adepti. Dintre caracteristicile care infirma pulsionalitatea agresivitatii ar putea fi lipsa spontaneitatii sale, lipsa caracterului ritmic, ii lipsesc de asemenea sursa si energia.
Bun dar atunci ce este agresivitatea? Agresivitatea ar putea avea originea in trei mari zone: ar putea reprezenta o reactie la frustrare sau pericol, ar putea fi un produs secundar al autoconservarii sau ar putea reprezenta un fenomen insotitor al pulsiunii sexuale.
In primul caz (reactie la frustrare sau pericol) as putea exemplifica raspunzand chiar la intrebarea dvs, agresivitatea barbatilor asupra femeii la volan. Frustrarea barbatului in fata unei astfel de situatii este foarte clara, rolul sau de mascul, unic posesor al unui autovehicul pana mai deunazi, simbolul sau falic prin excelenta, este in posesia unei femei……daca masina condusa de femeie este si mai mare si mai scumpa imaginati-va…….Am putea spune ca in acest caz satisfacerea impulsului agresiv ii serveste masculului restabilirii sentimentului de sine lezat. De ce barbatii occidentali nu se mai comporta asa? Pentru ca societatea romaneasca este inca in faza de copilarie timpurie (asta pentru a nu spune si a fi inteles gresit ca este o societate primitiva), in care barbatul, dar si femeia pe alte zone, inca nu si-a consolidat sentimentul de sine si atunci o face prin artefacte precum masina, dar nu numai. As putea continua si in cazul femeii imbracate provocator, dar care este a altuia……din nou frustrare.
Al doilea caz (produs secundar al autoconservarii) cred ca este ceva mai usor de exemplificat. Asigurarea hranei zilnice, a conditiilor de viata civilizate sunt insotite de multa agresivitate. Din nou, in societatea noastra observam ca toate aceste actiuni banale, de a merge la munca, de a merge la cumparaturi etc, sunt insotite de foarte multa agresivitate. Toate acestea datorita lipsurilor sau incapacitatii de a asigura conditiile necesare autoconservarii. Ce faceau strabunii nostrii cand ramaneau fara hrana, mergeau la vanatoare, dar cand le era atacat depozitul de merinde, ieseau la razboi. Cam pe aici ne aflam si noi in acest moment, ca societate.
Ultima situatie (fenomen insotitor al pulsiunii sexuale) o intalnim in majoritatea actelor sexuale: muscarea sanilor sau a penisului, penetrarea falica, sadismul anal sau tendinta vaginala la retentie, sunt acte cu un anumit grad de agresivitate chiar si atunci cand nu au conotatie patologica.
- Este agresivitatea …inerenta, pana la un punct, masculinitatii?
In niciun caz. Ceea ce discutam mai sus este valabil in egala masura si la barbati si la femei, doar forma de manifestare este diferita. Dar asa cum barbatul si femeia acceptam ca sunt diferiti asa si forma de manifestare a agresivitatii precum si originea ei sunt diferite. Rareori vom vedea o femeia frustrata pentru masina unui alt barbat dar cu siguranta vom vedea o femeie frustrata pentru achizitia vestimentara a prietenei cele mai bune. De asemenea poate nu vom vedea o femeia injurandu-si colega pentru poseta sa dar cu siguranta o vom vedea vorbind de rau cu prietena achizitia colegei.
- De curand, – in martie 2010 -, psihiatrul criminalist Tudorel Butoi (expert criminalist, profesor universitar si doctor in psihologie judiciara) a fost acuzat pe Facebook pentru afirmatia ca “femeile violate isi provoaca agresorii”. Ati spune ca exista mereu un element de provocare in gestul agresiv asupra unei femei?
Evident nu. Aceasta teorie apartine inceputurilor gandirii psihanalitice. Dar de atunci incoace ea nu mai face obiectul decat al fictiunii, o intalnim caricaturizata mai poetic sau mai putin poetic in literatura, film etc. As vrea sa cred ca afirmatia domnului psiholog face referire la o componenta patologica a seductiei si contextul in care o face se referea la un caz de patologie, ceea ce ar putea fi de inteles.
- Agresivitatea nu este numai de natura sexuala. Si cel care arunca ambalajul pe jos face un gest agresiv fata de ceilalti. Dar pentru a dezvata un adult de impolitete, care credeti ca e cea mai buna metoda? Coercitia? “Predicile”?…
Vorbim aici despre modalitatile prin care se poate face trecerea de la etapa anala a dezvoltarii umane la urmatoarea, cu alte cuvinte cum educam un copil sa faca la olita. Raspunsul este clasic deja, prin blandete, rabdare si consecinte. Cum spuneam si mai sus, societatea romaneasca este la primii pasi in viata, ne trebuie multa rabdare si blandete dar bineinteles ca pedeapsa/consecinta are un rol fundamental.
- In general, se mai poate educa un grup de adulti in sensul altor valori, cele prosociale? Cum vedeti aceasta educatie?
Bineinteles ca se poate. Ne trebuie insa, cum spuneam, rabdare. In acest moment nu cred ca se face niciun fel de educatie in aceasta directie, exista doar mici si delimitate exemple. Importanta afectiunii, formele de transmitere a acesteia, recunoasterea ei sunt doar cateva elemente esentiale despre care nu se discuta. Inca prioritatile societatii noastre raman la nivele bazale. Cred ca abia dupa ce acestea vor fi acoperite vom putea vedea si preocupari pentru valori prosociale.
Multumesc, GC!