Imi desfasor, deja, mare parte din timp activitatii de prevenire. Proiectul (desi este mai mult decat un simplu proiect) Awaken este locul in care imi petrec acest timp. Pe langa asta, locul meu de munca implica Prevenire. Si ca sa fie sacosa plina, consider ca pentru zile mai linistite, indiferent de zona la care ne putem gandi, Prevenirea ne scuteste de multe griji, regrete, dureri, dezamagiri si alte lucruri grele pentru un om.
Multi ar putea spune ca nu se poate preveni orice, deoarece nu poti anticipa orice. Corect, la nivel logic. Insa exista un nivel mai cuprinzator pentru un suflet de om, unde Prevenirea face parte din om. Aici Prevenirea nu se bazeaza numai pe anticipare, ci si pe o cunoastere de sine la un nivel foarte intim si, in acelasi timp, de baza. Si de aici putem Preveni mult mai multe nefericiri.
Pe scurt: sunt om. Exista ceva comun tuturor oamenilor (si nu numai): indiferent cine suntem, dorim sa fim fericiti si sa nu mai suferim. Punct. Fiecare om are nevoie de acelasi lucru: binete, fericire, lipsa durerii de orice natura. Stim asta din multe locuri: religiile ne spun acest lucru (sau ar trebui…), filozofii ne spun acest lucru (majoritatea), psihoterapiile de diverse forme ne spun acest lucru, noi ne spunem acest lucru.
Cum, necum, in ziua de azi am ajuns sa uitam ca aceasta este nevoia comuna a fiecarei fiinte vii in parte. Iar in anumite zone, din cauza stilului de viata al societatii, ne-am limitat existenta la o bula pe care o consideram universul intreg, dar care, de fapt, este doar cutiuta in care ne-am bagat singuri. Atat de singuri si insingurati, plini de durere, incat eliminam pe oricine se apropie de bula noastra. Uneori, ne lovim de bulele altora pentru a crea durere doar pentru ca durerea noastra este mult prea mare ca sa o mai putem contine. Ajungem aici pentru pentru ca ne consideram omnipotenti, pentru ca nu ne permitem sa obosim, pentru ca nu ne permitem sa cerem, pentru ca nu ne permitem sa nu putem…orice…., pentru ca nu ne primitem sa ne doara. De cele mai multe ori nu ne dam seama ca ii/ne izbim pe/de altii. De alte multe ori ne dam seama in timp ce o facem, insa nu avem destula forta sa ne controlam. De destule ori (mai putine la altii, deloc in alte cazuri), simtim ca poate urma o astfel de actiune din partea noastra si o deviem, pentru a evita eventuale “daune”. Asta inseamna Prevenire. Idealul catre care ar fi ideal :))) sa ne indreptam este: cat mai multa Prevenire, deci cat mai multa fericire.
Si cum sa facem astfel incat sa reusim, din ce in ce mai des, mai mult, mai stabil, sa Prevenim? De ne cautam adanc inauntru, sigur aflam ca stim deja acest lucru. Dar are Dalai Lama un talent aparte in explica asemenea lucruri:
“Una dintre metodele pentru a realiza acest lucru (prevenirea aparitiei problemelor) este sa prioritizam o abordare care anticipeaza si opreste ceva…suferinta este ceva nedorit de nimeni si odata ce un fel de suferinta s-a instalat deja, este bine sa avem o metoda pentru a o diminua. Si mai fundamental, si mai eficient este sa actionam inainte ca suferinta sa ne loveasca, si astfel sa ne asiguram inca de la inceput ca ea nu va avea loc. Fie ca vorbim despre problemele din lumea din jurul nostru sau despre propriile probleme psihologice sau emotionale, le putem preveni si putem face astfel incat ele sa nu se mai intample.
Nu exista nimic exterior sau interior care sa fie complet independent si care sa nu depinda de cauze si conditii. De fapt, lucrurile depind de foarte multe cauze si conditii. Asadar, din moment ce cautam calea prin care sa risipim suferinta si sa obtinem fericirea, trebuie sa ne intrebam: Care este natura suferintei? Care este natura fericirii? Care sunt cauzele si conditiile lor? Trebuie sa le intelgem amanuntit cauzele si conditiile, iar in cazul suferintei trebuie sa le oprim inainte ca ele sa se petreaca. Daca nu reusim sa intervenim si sa prevenim ceva inainte de a se intampla, nu vom avea nicio alta optiune decat sa recurgem la o metoda care doar va reduce suferinta.
Desigur, fericirea si suferinta sunt senzatii si sentimente primare experimentate de constiinta noastra interioara. In oarecare masura, stimuli exteriori, cum ar fi obiectele pe care le vedem, pot avea rolul de conditii care cauzeaza fericirea sau suferinta. Insa, in principal, fericirea si suferinta sunt senzatii experimentate in domeniul constiintei noastre. Investigarea sistematica a mintilor nostre poate sa scoata la iveala chiar multe detalii!”
Asa zice Dalai Lama ca putem realiza Prevenirea.