Cuvantul “interdependenta” are o definitie, in DEX, care se poate pierde pe multe zone si activitati: Care este (strâns) legat sau condiționat de alt lucru, fenomen sau proces cu care se află în dependență reciprocă. – Din fr. interdépendant.
Mai simplu si corect: interdependenta explica modul in care totul, dar totul este afectat de cauze si conditii. Nimic nu se intampla fara o cauza si nici daca nu indeplineste niste conditii.
Dintre toate, toate, toate, toooateeee, schimbarile care se intampla, niciuna nu este rezultatul direct al unei singure cauze sau a unei singure conditii! Dimpotriva, pentru ca un lucru sa se intample, este necesar sa se intalneasca nenumarate cauze si conditii. La randul lor, aceste cauze si conditii au nevoie de propriile lor cauze si conditii, si tot asa mai departe pentru fiecare dintre ele.
Ce implica interdependenta?
O serie de cauze si conditii care se combina pentru a forma noi cauze si conditii. Mai mult, propriul nostru mod de gandire este un factor central.
Cand actionam cu atasare sau cu aversiune, se intampla pentru ca avem o tendinta de a pune fericirea sau suferinta noastra pe seama une SINGURE cauze. Daca ne deranjeaza ceva, dam vina pe un singur factor sau om, si il facem tinta invinuirilor noastre. Cand se intampla lucruri bune, tindem sa credem ca ca sunt datorate unu singur lucru sau om.
De fapt, niciunul dintre lucrurile bune sau rele care se intampla nu sunt rezultatu unui singure cauze sau condiii. Ele sunt rezultatul a numarate cauze si conditii care se intalnesc, toate depinzand una de alta. Daca am putea recunoaste asta, ne-ar fi de mare ajutor! Atunci cand nu mai dam vina pe un singur obiect ca fiind sursa atasamentului sau a furiei noastre, se reduce si puterea emotiilor care este intensificata de concentrarea pe un singur obiect.
Simtita de Ota si citita apoi in conversatiile cu Dalai Lama