O campanie la nivel mondial de sustinere si de sensibilizare
Epidemia HIV este alimentata de procesul de criminalizare a persoanelor consumatoare de droguri. Guvernele trebuie sa reformeze legislatia drogurilor si politicile ce impun aplicarea de sanctiuni aspre persoanelor consumatoare si care impiedica accesul la serviciile de sanatate de baza cat si la cele de prevenire a HIV. Riscul ridicat de infectare cu HIV al persoanelor care isi injecteaza droguri nu mai poate fi ignorat. Campania SPRIJINA. NU PEDEPSI invita guvernele sa puna capat politicilor drogurilor, politici ce conduc catre rezultate precare in ceea ce priveste sanatatea, drepturile sociale, economice si umane.
Se estimeaza ca la nivel mondial, intre 11-21 milioane de oameni consuma droguri injectabile, iar rata de infectare cu HIV in randul acestora este de 37% in Russia si 43% in Indonesia. Din totalul persoanelor infectate cu HIV, in Africa sub-sahariana cei ce isi injecteaza droguri reprezinta 30%, in timp ce in Europa si in Asia Centrala ajung pana la 80%.
Epidemia HIV este condusa de legi, politici si practici ce impun represiuni si masuri de impunere a legii asupra consumatorilor de droguri. Bazandu-se initial pe convingerea ca aplicarea dura a legilor va inabusi piata drogurilor, aceasta abordare punitiva a esuat in reducerea consumului de droguri. Mai mult decat atat, a condus la discriminarea si stigmatizarea consumatorilor de droguri, impiedicand accesul acestora la prevenire, tratament si servicii de ingrijire, lucruri esentiale in salvarea de vieti si in reducerea raspandirii HIV.
Incriminarea consumului de droguri creeaza un mediu care tolereaza pedeapsa cu inchisoarea pentru infractiuni minore, care permite o serie de incalcari ale drepturilor omului de catre autoritatile ce aplica legea, incluzand tortura, executiile, executiile extrajudiciare, luarea de mita, inchisoarea ca forma de tratament, precum si alte abuzuri ce au loc in inchisoriile supraaglomerate. Incarcerarea consumatorilor de droguri creste vulnerabilitatea lor fata de virusul HIV prin injectarile nesigure si practicile sexuale neprotejate, lucruri ce duc catre o agravare a rezultatelor tratamentului pentru HIV prin accesul inadecvat la acesta.
Actiunile eficiente, bazate pe dovezi, ce duc la stoparea sau la inversarea epidemiei cu HIV in randul celor ce folosesc droguri injectabile, sunt deja aprobate de agentiile internationale precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNAIDS si UNODC. Insa implementarea lor deplina este blocata de bariere politice si legislative, de resurse ineficiente, de lipsa eficacitatii si a capabilitatii, de obiectii politice sau ideologice. Grupuri de experti eminenti si de factori de decizie precum Comisia Mondiala pentru HIV si Comisia Globala pentru HIV si Lege, au publicat recent rapoarte prin care solicita reforma politicilor drogurilor in baza respectarii drepturilor omului si a dovezilor disponibile, in scopul prevenirii infectarii cu HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile. Numarul dovezilor si impulsul schimbarii sunt in crestere.
Ca parte a acestui impuls, Campania SPRIJINA. NU PEDEPSI face apel la guverne sa confrunte aceste bariere politice, legislative si ideologice si sa asigure asistenta pentru sanatate si drepturile celor ce folosesc droguri, ale familiilor si prietenilor lor.
>Investeste in solutii eficiente pentru persoanele ce consuma droguri.
> Facem apel la toate tarile sa intensifice masurile de prevenire a infestarii cu HIV, bazate pe dovezi, in cazurile persoanelor ce isi injecteaza droguri, incluzand programele care previn folosirea la comun a seringilor si acelor, precum si programe eficiente pentru cei ce au dezvoltat depentanta fata de droguri (terapia de substitutie cu opioide).
> Facem apel la donatori, la agentiile ONU si la guverne pentru a directiona resurse in vederea cresterii decalajului dintre scala de nevoie si nivelul actual al investitiilor in programele HIV de reducere a riscurilor in randul consumatorilor de droguri.
> Facem apel la donatorii din lumea intreaga sa finanteze in totalitatea sa Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei si Malariei, astfel incat programele de baza pentru lupta impotriva transmiterii virusului HIV in randul celor ce folosesc droguri sa poata atinge nivelul necesar.
>Imbunatateste politicile si reformeaza legile care compromit reactiile eficace la HIV ale celor ce consuma droguri.
> Facem apel la guverne pentru a pune capat incriminarii si pedepsirii persoanelor ce folosesc droguri, interzicerii programelor ce le asigura acestora ace si seringi, cat si celor bazate pe terapia de substitutie cu opioide.
> Facem apel la guverne pentru a asigura programe bazate pe dovezi, sa respecte drepturile omului si sa puna capat pedepsei cu inchisoarea ca si forma de tratament.
> Facem apel la guverne pentru a lucra impreuna cu societatea civila si cu populatiile cu risc mare de infestare, pentru a obtine o mai buna intelegere a efectelor nocive ale legilor si poiliticilor drogurilor, sa dezvolte programe ce s-au dovedit a fi eficiente in oprirea transmiterii virusului HIV.